Pewot aka perot

bukan perot aku nie…

hehehe… nie bukan gambo perot aku nie tau..tapi lately aku selalu buat apa yang gambo kat atas nie buat…sebelum perot aku jadi macam kat atas nie baik aku beringat…

bercakap tentang perot nie….aku teringat kata-kata kat dalam buku permata yang hilang….ada part dalam tuu perbincangan antara sarjana-sarjana / tabib zaman silam tentang kaitan antara perot dan kesihatan… ini katanya “…amalan terbaik untuk menjamin kesihatan diri adalah dengan menjaga apa yang kamu masukkan di dalam perot…” (aku lupalak the exact word dia…).

Menurut seorang pakar dalam ilmu perubatan Arab bernama Al-Harith Ibn Kaladah, seorang sahabat Rasulullah s.a.w. berkata yang bermaksud:

“Perut itu sarang penyakit. Berpantang larang itu adalah petua segala perubatan”

Bagi mengatasi masalah ini maka seseorang itu dianjurkan supaya membiasakan diri dengan amalan harian iaitu memakan makanan yang biasa dimakan.

Sambil mencari-cari article berkaitan dengan perot aku terjumpe post kat bawah nie,

dr laman web nie ; http://islam.sukeri.com ( aku harap tuan punye artikle nie tk marah aku copy);

Cara Rasulullah makan
Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu.

Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya. Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.

Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

cara aku makan: haks…gaul dengan tangan kanan tuu betul dh tuu, tp tk pernah lak aku sulamkan diawal dengan garam..nnti aku try…

Cara Rasulullah mengunyah
Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

cara aku mengunyah: …hmm tk pernah laa pulak aku kira berapa kali aku kunyah suapan aku, ada masa-masa tuu, aku rasa aku kunyah sekali dua, then telan….rasa seketul-seketul lalu kat tekak aku…iskh2.. .

Membaca Basmalah -(Bismillahirrahma Nirrahim)
Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu

tertib aku : ..setakat nie aku rasa aku mulakan makan aku dengan bismillah..cuma kadang -kadang tuu aku niat dalam hati jee, lepas nie insyaAllah aku akan lebih zahirkan sebutan bismillah nie..biar kuman2 tuu ingat perjanjian dia dgn Allah…

Cara Rasulullah minum
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

cara aku minum: …cara minum nie yang aku tk sure, adakah aku sambil minum sambil bernafas….so to play safe, aku mmg ada…dr penjelasan kat atas tuu buatkan aku risau dan akan lebih hati-hati kot lepas nie bila nk meneguk air…faham laa aku, bila air tuu bercampur dengan udara buangan manusia dan menjadi sesuatu yg bersifat acid ( ..menghakis)..korang pun bule pikir sendiri apa kesannya kepada sistem dalaman kita….acid yg sedikit itu perlu, tapi kalo sepanjang hidup kita amalkan cara yang salah nie..bygkan level acid yang ada..sudah tentu..akn membawa iplikasi penyakit..betul tak?…tk betul?..betulkan aku.

… InsyaAllah andai amalan tuu benar-benar nasnya dari Rasullulah SAW…maka ikutlah, insyaAllah akan membawa kebaikan pada kita….Allah SWT itu pencipta kita mesti Dia Maha tahu apa yang baik buat kitakan?…

3 Responses so far »

  1. 1

    fitter said,

    aku ade beberaper petua untuk kekal slim..

    pertama nko kene klik atau lawati address tersebut kat url nih..

    comfirm slim punyer

    sekian

  2. 2

    wiizau said,

    fitter; kalo ada petua tuu ..apalagi sharelaa….akupun nk try gak….manatau bule jd mcm brad pitt

  3. 3

    saya said,

    berahi jugak rasa nengok gambar perut ni! eee geram nak urut!!!!!!!! perut awak camni gak ker? hehe


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: