Ingatan buat diri…

…selalunya penyesalan kita datang bila mak&abah kita dh tiada…br nk merasa penyesalan, kerinduan dan beringat…tapi aku cuba sedari kesalahan aku dari sekrang..sekurang -kurangnya bila aku baca posting nie aku cuba untuk merubah diri aku biar dapat memperbaiki diri….

…alkisah buat ingatan:

Mak….

dah lama angah tak balik…peluk mak dan ciyom pipi mak,

dah lama jugak tk menciyom tangan kasar abah…

angah rindu rumah kayu kecil abah…tempat aku membesar

kalo duduk kat rumah mesti bule dengar sore mak merungut pasal kitaorang adek-beradik, pasal orang kampung, bukan mak nak mengumpat, cuma mungkin mak sekadar nak luahkan apa yang mak rasa…dengan sapa lagi mak nak merungut…. mak selalu mesti memanggil-manggil adek mintak adik pijak kaki…sambil buat muka yang mampu buatkan angah tersentuh…

dulu angah yang jadi mangsa…sekarang nie kalo angah yang pijak2 kaki mak…mak kata berat sgt…tapi angah pijak jugak, pelan…pelan… , angah rindu sgt nk mengurut mak,

mak pernah kata “…mak timah dah tk berani nk urut kaki mak, dia takut sbb mak ada darah tinggi, kencing manis, kang kalo urut kuat – kuat jadi melarat ke terluka dalam ke,tp kalo ko pijak baru sedap sikit, ilang kejap rasa berdenyut- denyut”…masa tuukan mak, terasa ringan sangat dada angah…rasa mcm terhakis siket dosa pada mak…

angah tau …berbakti dengan mak seumur hidup angahpun tk akan dapat balas semua yang mak lalui membesarkan angah dan kami semua adek beradik…

ada masanya angah layan mak lipat kain, tuupun entah berapa kali mak suruh baru g buat…walaupun angah cukup ngelat bila melipat…bila angah baru jee lipat 3 helai mak dh sepuluh helai…angah pulak kalo adek ikut melipat sekali…mesti angah sakat dia, sbb dia selalu lipat lebih kurang jek…huhuhu padahal sama jee kitaorang kan mak?

mak… maafkan kemalasan angah…

mak bangun sebelum orang lain bangun, mak selalu tido selepas semua orang dah tido. angah selalu buat2 tido, dengarkan apa yang mak buat kat dapur sorang- sorang…tp sekarng, kadang – kadang angah tengok, mak tertido bila mak sekadar nak baring -baring… angah renung muka mak, susuk badan mak yang semakin susut dan angah bayangkan rasa yang mak rasa tentang angah, tentang anak- anak mak..anak mak tak ramai….4 orang jee tapi perangai cukup menguji mak…terkenang perubahan diri mak angah jadi sebak …

last time angah balik, kita sama – sama cabut ubi kayu kat belakang rumah..angah seronok sgt ( dalam ati) …lama dh tk buat keje2 gitu…tapi sedia aa kuku jadi hitam, kalo setakat luka2 tuu biasalaa, maklum aa buat keje lebih kurang pastu sekian hal lak nk bersihkan kuku…ralat siket aa..

kalo suruh buat sepah…serah aa kat kitaorang adek beradik…mak mesti membebel – bebel punye lepas tuu.

kalo angah kat rumah mesti mak akan bercerita tentang adik beradik yang lain, tentang angah…mak membebel, angah dengor aje..kadang – kadang menyampuk jugak…tapi semakin banyak mak bercerita sebenarnya angah semakin sedeh dalam ati….tp angah tk tunjukpun kat mak…angah buat bodo jee…

angah ingat lg masa mak bgtau mak nk operate dulu ( pembedahan kecik jee), tahun lepas, rasa mcm baru semalam. bila mak keluar jee angah tgok mak lemah sgt…mungkin pada nurse tuu its juat a small operation tapikan mak…angah almost mengalirkan airmata masa bertanya kat nurse tuu how is your conditions when i look at all the nurses seem buat tk cakne ( angah tau diaorang ada banyak keje) tapi i cant help myself thingking….knapa aku tk mampu nk letakkan mak kat wad kelas 1 mesti diaorang akan cakne lebih sket… .

ampunkan angah mak sebab jarang sangat balik kg…

ampunkan angah mak sebab tk dapat nk dengar selalu mak membebel dan merungut..angah tau mak akan lega sangat kalo ada orang dengor apa yang mak bebelkan….

ampunkan angah mak sebab selalu buatkan mak susah hati…

emak selalu kata…mak selalu pikirkan yang buruk – buruk bukan doakan nak jadi..tapi mak bimbang, angah faham…mak sayangkan kami semua….walaupun mak selalu sakit hati tapi mak selalu pendamkan..kadang-kadang angah boleh rasa rasa terkilan mak, angah takut…takut tk sempat mintak maaf tak dapat nk balas ehsan mak…

mak tahu tak… angah rasa mak nie bijak sgt..bila mak bercakap dalam kekampungan ada rasional…dalam keluhan ada kebenaran. apa yang mak runggutkan lama dulu jadi kenyataan sekarang.. .

lama dulu mak ada cerita…mak dulu g sekolah bawak bekal jee..tkde duit belanja yang atuk bagi…jangan kata seringgit…seposenpun jarang-jarang sangat mak pernah dapat pegang…bila mak nak merasa makanan kantin… makjualkan bekal mak kat kawan2 mak…semata-mata nk merasa mee goreng kat kantin…mungkin kerana tuu mak sgt berhati – hati berbelanja…dalam diam mak kumpulkan duit belanja yang abah bagi….bertahun – tahun mak kumpul dapatlaa mak beli apa yang mak nk, itupun biasanya mak beli barang yang digunakan di rumah bukan untuk kepuasan diri mak sorang…mak jarang berhutang, mak tak ada emas sampai ke siku…hanya seutas emas kecil di pergelangan…hanya cincin kawen yang abah berikan 30 tahun dulu….

kita bukan orang senang tp tk bermakna kita tk boleh tersenyum kan mak? :-,)

angah belum dapat lagi nk bagi mak ngn abah apa2 kesenangan ..hanya mampu tadahkan tangan mohon keampunan, keimanan dan kesempatan balas jasa abah mak didunia dn diakhirat nanti…bila angah teringat sgt kat makabah dan bila angah betul – betul sendirian,sejadah jadi teman…tangisan terkadang datang…angah biarkan diri teresak- esak mak…. . lepas tuu mak, bila angah sibuk dengan kawan – kawan angah terlupa semua nie mak….angah selalu tk ingat…angah nie jahat kan mak?….

abah, angah tk lupa jasa abah…tanpa abah sapalah angah selain mak….

dari kecik jarang sangat abah pukul kitaorang adek beradik…abah sangat pendiam bila dengan kitaorang…bila abah tanye sepatah kami jawab sepatah…kami adek beradik sukur sangat…walaupun abah pendiam dengan kami, abah jarang sgt ringan tangan dgn kaki dengan kami…cukup kadang2 abah renung jee…tapi kalo abah betul-betul marah…senyap satu rumah…

angah selalu, sebenarnya perhatikan cara – cara dan riak muka abah…kalau dulu masa kecik2 angah tak amek kisah semua nie..tapi sekarang bila sendirian dan jawoh nie baru terkesan…. ada satu masa angah tengok abah duduk sendirian sambil termenung, sekali sekala abah mengeluh, abah renung tapak tangan abah, mengusap – gusap tangan, kemudian termenung kembali…muka abah nampak risau… . apa agaknya yang abah pikirkan yek…mesti pasal kamikan?…tanggungan abah…

kalau dulu mula dari sekolah rendah angah selalu mintak barang-barang sekolah…mintak duit pergi lawatan… duit bekal kesekolah..sampailaa angah keluar masuk Universiti.. . abah selalu akan cuba tunaikan…

sekarang ini, angah terfikir, kami kesekolah dulu abah bagi duit belanja…tapi abah yang bekerja membanting tulang cukup tak belanja?…kami beli makanan di kantin masa rehat..abah makan tak masa abah rehat?….ke abah cuma minum air bekal yang abah bawak… kalo abah kerje kampung boleh laa abah balik makan di rumah tengahari…tapi abah kerje dibandar, semua perlukan duitkan…

dulukan bah, kadang-kadang mak ada bagitau masa mak marah-marah tengok perangai anak-anak yang sambil lewa..belajar lebih kurang nie….” anak-anak nie tak tau betapa susahnye cari duit, abah ko tuu susah payah…” tapi kami tak amek potpun kata-kata mak…insaf sekejap….lepas tuu kitaorang lupa….kami nie derhakakan abah?

abah kehulu kehilir pinjam duit dengan adek beradik abah tuk kumpulkan duit buat angah masuk Universiti…tapi angah kecewakan abah…abah marah lagi tk dengan angah?…maafkan angah abah. abah senyap jee masa tuu…angah tau abah kecewa…mak lagilah kecewakan?….

sebab tuu angah cari jalan jugak sambung balik belaja..angah keje ikut icam, kumpul sikit- sikit duit…dapat peluang sambung belajar angah sambung…tapi duit angah cukup-cukup untuk bayar yuran tuk awal – awal jee…tuupun tak cukup lagi abah tau tak angah dapat duit dr mana? mak… . angah bgtau mak duit angah tak cukup…mak tanya “ko betul- betul nak sambung nie…kali nie jgn pulak jadi mcm dulu…..angah kata insyaAllah mak..kali nie angah akan dapatkan segulung diploma…kalo ko sungguh – sungguh, jangan bagitau abah ko dptkan duit nie dari mak…bertahun mak kumpul duit nie…ko g tgok kat bawah kain baju mak dekat gerobok…..ko pakailaa dulu, jimat-jimat…” mak pengorbanan ini yang buatkan angah sangat2 takut jadi derhaka dengan mak ngn abah..banyak sgt pengorbanan abah dengan mak…..

sekarang nie, semakin kami membesar kami mula bawa haluan sendiri…tak ingat pengorbanan mak dengan abah… jawoh sekali nk membalas… Ya Rahman, Ya Rahim…berilah aku kesempatan membalas sekelumit jasa mereka dimasa hayat mereka Ya Allah….

mengantuklaa, nanti angah sambung balik yea mak…

9 Responses so far »

  1. 1

    syed albakri said,

    oh my god!! i’m crying…….. its really makes me sad

  2. 2

    whois said,

    …waiting for more

  3. 3

    kamarul ariffin said,

    its really really hurts my heart…..ouch….i’m crying too….

  4. 4

    interplay said,

    interplay says : I absolutely agree with this !

  5. 5

    matding_alyas said,

    kenaper aku jer yg komen..blog mung nim..tadop org ker nk melewati blog mung ni jay lo..brekmok guh..puahsang ar ginim..aku jer yg komeng..tahik guh

  6. 6

    wiizau said,

    yer ke?….tkpe nnti aku advertise kat iklan arus perdana….

  7. 7

    matding_alyas said,

    mu buat billboard se kat bira jalan… baru org tahu kewujudan blog mung nim….aku hanyer beri cadangan jer…

  8. 8

    wiizau said,

    ..hmm…cdangan menarik tp tk sesuai tuk aku kot..dari aku advertise kat bilboard pasal blog nie baik aku iklankan kedai komputer kat tempat aku nie…hahaha . terima kasih, aku ingatkkan aku sorang jee yg baca posting aku…maklumlaa akupun postingkan post ikut mood aku….kalo aku rindu mak/abah aku tuliskan…kalo aku tk puashati kat org aku pendamkan..tapi kalo aku tk tahan..aku luahkan kat sini….tuupun aku akan kiaskan jee….teruskan menjenguk..huhuhuhu

  9. 9

    matding_alyas said,

    aku peminat setia blog mung jay..mung dop kenal ker aku..wkakakaka
    jay lo bersamamu……boleh gaji lanjer ar saing2 ..guaner kater


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: